Friluftslivets år 2015 - høstens kampanje om allemannsretten


Hva er allemannsretten?

Allemannsretten er en samlebetegnelse på retten alle og enhver har til å være i naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gjelder når du er i skogen, på fjellet, sjøen og elven, i vannene. Du kan også høste av naturen: plukke bær, sopp og blomster, eller fiske saltvannsfisk. 

Les mer om Friluftslivets år og allemannsretten

Sensommerens vakreste eventyr!

Natur  

Den 5. september markeres starten på Friluftslivets uke, med en #nattinaturen. Du oppfordres herved til å ta med deg barna, kolleger, venner eller kjæresten på en magisk natt i det fri. Blir dere med, er dere med på noe stort.

– Vi håper å få rekordmange nordmenn til å sove ute denne natten. Målet er 50 000. Vi ønsker at flere mennesker skal oppleve naturglede og opplevelser gjennom alle årstidene, forklarer Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Han presiserer at #nattinaturen er en suveren mulighet til å prøve allemannsretten i praksis.

Allemannsretten gir oss nemelig lov til å telte i utmark, så lenge teltet slås opp minst 150 meter fra bebodde hus eller hytter.

Ta testen og se hvor mye du vet om allemannsretten

Generalsekretæren forteller at han sjelden opplever allmennretten som en begrensning når han selv nyter friluftslivet.

–Når jeg drar på nye steder må jeg noen ganger tenke gjennom om jeg befinner meg på innmark eller utmark, men man kommer veldig langt med sunn fornuft. Still deg selv spørsmålet: Er jeg til sjenanse for noen om jeg telter eller oppholder meg her? Hvis svaret er nei, går teltturen sikkert veldig bra. Mange turområder er tydelig merket og tilrettelagt for friluftsliv, men det skader ikke å vite litt om allemannsretten.

Norsk friluftsliv

er en fellesorganisasjon for 15 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 720 000 medlemskap og flere enn 4 600 lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål.

NORSK FRILUFTSLIV arbeider for

  • et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.
  • å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.
  • helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.
  • å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Les mer om Norsk friluftsliv her

 

Lardal kommune - postmottak@lardal.kommune.no - Sentralbord: 33 15 52 00 - Svarstadtunet 15, 3275 Svarstad            Utviklet av Sem & Stenersen Prokom