Oppfordring om å gjennomføre radonmåling

Miljørettet helsevern i Vestfold vil oppfordre boligeiere til å gjennomføre radonmåling i sine boliger

Bakgrunnen for dette er resultatene fra vårt radonprosjekt der det til sammen ble gjennomført 12 245 radonmålinger ved 3 528 unike adresser i våre samarbeidskommuner. Resultatene fra målingene viser at andelen boliger med radonnivå over maksimumsgrensen på 200 Bq/m3 er høyere enn landssnittet i alle kommunene og varierer fra 43 % i Re til 15 % i Tønsberg. Til sammenligning har 9 % av boligene i Norge radonnivå i inneluft som overstiger maksimumsgrensen på 200 Bq/m3 i henhold til Statens strålevern.

Det er store lokale forskjeller på radonkonsentrasjon.

Kartene kan ikke brukes til å forutsi radonverdiene i en bygning, men gir et bilde på situasjonen i de ulike områdene sammen med nasjonalt aktsomhetskart og tidligere kartlegginger. Det er viktig å påpeke at for å få sikker kunnskap om radonnivået i eget hus, må man måle selv. Kartene kan derfor ikke brukes til å frikjenne områder. Radonkartene og rapport ligger tilgjengelig på vår nettside: http://www.mhvivestfold.no/.

Helserisiko og grenseverdier

Siden radon i inneluft øker risikoen for lungekreft anbefales det at alle bygninger radonmåles regelmessig og alltid etter ombygninger. I områdene hvor det er påvist relativt mange forhøyede måleverdier er det særlig grunn til å oppfordre til radonmåling for å finne bygg der det bør gjøres tiltak. Risikoen er høyest for de som aktivt røyker eller har røykt, men også ikke-røykere har økt risiko for lungekreft dersom de er utsatt for radon.

Statens strålevern anbefaler at alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalte grenseverdier:

• Tiltaksgrense på 100 Bq/m3
  • Så lave nivåer som mulig – tiltak kan også være aktuelt under tiltaksgrensen
  • Maksimumsgrenseverdi på 200 Bq/m3

I skoler, barnehager og utleieboliger, som er omfattet av strålevernforskriften, stilles det bindende krav til radonnivåene. Utleiere har ansvar for å måle radon og dokumentere dette overfor leieboer.

Måling

Radon måles i vinterhalvåret, mellom midten av oktober og midten av april. Skal du måle radon i vinter, bør du bestille måleutstyr nå.

For å bestille måleutstyr, ta kontakt med et firma som selger radonmålinger. Undersøk gjerne med flere firmaer for å sammenligne pris. Firma finnes ved å søke på internett. Radon kan måles både med sporfilm og med elektroniske måleapparater. Uansett hvilket måleutstyr man velger må det måles i minst to måneder og i minst to oppholdsrom i boligen.

Tiltak

Dersom det blir påvist forhøyede radonnivåer er det viktig å være klar over at det er mulig å gjennomføre effektive tiltak. I en del tilfeller er det enkle tiltak som f. eks forbedret ventilasjon som skal til for å redusere konsentrasjonen av radon i eksisterende bygg. Ved høye radonkonsentrasjoner bør man kontakte rådgivningsfirma som tilbyr prosjektering og utføring av byggetekniske tiltak mot radon. For mer informasjon se Statens stråleverns informasjon om tiltak mot radon