Dette skal pengene gå til

Syria:
Halvparten av syriske barn er på flukt fra krigens grusomheter. Flesteparten er på flukt inne i Syria. Rundt to millioner barn står helt uten skolegang. Landet er i ferd med å miste to tiår med fremgang innen skolesektoren. UNICEF jobber intenst for å tilrettelegge utdanningen på best mulig måte i den svært komplekse konflikten i Syria. Med TV-aksjonen skal UNICEF gi skoleutstyr til 230 000 elever, gjenoppbygge nesten 800 klasserom, trene lærere og tilby undervisning til elever som har falt ut av skolen og må ta igjen det tapte. Gjennom læring og undervisning skal UNICEF tilrettelegge for å gjenreise Syria.

Colombia:
Landet har vært preget av borgerkrig og interne konflikter i mer enn 50 år. Barn og unge har betalt den høyeste prisen. I dag har en av fem unge i Colombia verken jobb eller skoletilbud. De sitter ofte igjen med få valg utover å bli en del av væpnede grupper og kriminelle gjenger. Med årets TV-aksjon skal UNICEF bidra til å skape trygge læringsmiljøer og gi lærere og rektorer teknikker til å minimere konfliktnivået. TV-aksjonsmidlene skal også gå til å identifisere områder med landminer og drive opplysningsarbeid for å forhindre at folk blir skadet og drept av miner og eksplosiver.

Sør-Sudan:
Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013. 51 prosent av barn i skolealder får ikke utdanning, og Sør-Sudan har med det verdens høyeste andel barn som ikke får gå på skole. Klasserom er overfylt, det er mangel på undervisningsmateriell, og barn har ikke tilgang til rent vann eller toaletter. Mange barn slutter på skolen underveis på grunn av farlig eller lang skolevei, og fordi foreldrene ikke har råd til å sende barna på skole. Nødhjelp i form av utdanning vil være nødvendig i områder preget av kamper og usikkerhet. Med midlene fra årets TV-aksjon skal UNICEF få 24 000 barn tilbake på skolen, utdanne 1100 lærere og gi 90 skoler og læresteder leker og rekreasjonsutstyr.

Mali:
Nord i Mali står mer enn 300 000 barn mellom 7 og 15 år uten skolegang. Mer enn 360 skoler i det nordlige Mali er stengt, og vold fra væpnede grupper har ført til mangel på lærere. I Kidal er 79 prosent av skolene fortsatt stengt, og mer enn 600 lærere har flyktet på grunn av sikkerhetssituasjonen. TV-aksjonen vil gjøre UNICEF i stand til å gi skoleutstyr til 100 000 barn, rehabilitere 25 skoler, gi 1000 lærere opplæring i psykososial støtte og til å gi 400 skoler solcelledrevet interaktivt undervisningsopplegg.

Pakistan:
Pakistan er landet med høyest andel barn utenfor skolen i Sør-Asia. Nesten halvparten av alle barn i skolealder står uten et utdanningstilbud. For jenter er andelen 60 prosent. Målrettede angrep på skoler og pågående konflikter som sender mange på flukt, er blant årsakene til at barn mister skolegang. Med TV-aksjonsmidlene skal UNICEF gi 15 600 barn i kriseområder tilgang til læring, trene 520 lærere og opprette 520 lokale læringssentre. I tillegg til å lære grunnleggende ferdigheter jobber UNICEF for at skolen skal gi barn beskyttelse, psykososial støtte og verktøy til å mestre hverdagen.

Fakta om utdanning

• 24 millioner barn verden over får ikke skolegang på grunn av krig og konflikt.
  • Riktig ernæring de første 1000 dagene av et barns liv er viktig for at hjernen skal utvikle seg riktig, slik at de har et godt grunnlag for å lære.
  • Barn som er redde har vanskeligere for å lære.
  • Jenter som fullfører ungdomsskolen har seks ganger så stor sannsynlighet for å ikke gifte seg unge.
  • Et barn som fødes av en mor som kan lese har 50 prosent større sjanse for å overleve sin femte bursdag enn med en mor som ikke kan lese.
  • Flere jenter blir på skolen dersom det er separate toaletter for gutter og jenter.
  • Utdanning i kriser er særdeles underfinansiert. Utdanning får mindre enn 2 prosent av de humanitære budsjettene.
  • Barnekonvensjonens artikkel 28 sier at alle barn har rett til utdanning.
  • Barn som ikke går på skolen har større sjanse for å bli utsatt for overgrep, misbruk og utnyttelse.
  • Barn som nektes utdanning nektes også retten til å utvikle seg og nå sitt fulle potensial.