Vi slurver fortsatt med levende lys

80.000 norske husstander vil kunne oppleve branntilløp som følge av levende lys denne julen. - Bytt ut stearinlysene med LED-lys, oppfordrer Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Bilde av brennende stearinlys

Julen er høysesong for branner, og det er i juledagene og romjulen det brenner mest. Levende lys er en av de  viktigste brannårsakene, men fortsatt er det mange som slurver med lysene. En landsdekkende undersøkelse som Respons har gjort for Tryg i desember viser at 22 prosent av de spurte, nesten én av fire, går fra rom der det brenner levende lys. Det er fire prosent av de spurte som har opplevd branntilløp i forbindelse med levende lys, og det utgjør 80.000 norske husstander, understreker kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Dessverre er noen av julebrannene også dødsbranner. Selv om antall omkomne i branner i desember har gått ned de siste årene, mye takket være forebyggende arbeid, vil det mest sannsynlig være personer som omkommer i brann også denne julen, sier Irgens.

Statistikk fra Finans Norge viser nemlig at det vil brenne for 150 til 200 millioner kroner i private hjem denne julen, basert på tall fra tidligere år. - De fleste av disse brannene kunne enkelt ha vært unngått. Bytt ut levende lys med LED-lys, og forlat ALDRI et rom der det brenner levende lys, sier Irgens.

En del av desemberbrannene starter på komfyren, og ofte når mannen i huset skal lage seg nattmat etter en kveld på byen og deretter sovner fra hele matlagingen. Vi anbefaler alltid kald mat når man kommer hjem etter julebordet, eller at man kjøper nattmaten på vei hjem, sier Irgens.

Boligbranner som tar liv oppstår som regel om natten. Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner, og da har du kort tid å orientere deg på. Det er derfor viktig med fungerende røykvarslere og at alle i husstanden er trygge på å bruke tilgjengelige rømningsveier, sier Irgens.

Fem gode brannråd

• Unngå juledekorasjoner med levende lys eller glødelamper.
  • Gå aldri fra levende lys.
  • Installer komfyrvakt for å unngå tørrkoking.
  • Test røykvarsler jevnlig.
  • Ha forsikringene i orden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.